20
Avgust
2021
|
11:28
Europe/Amsterdam

Vratimo se prirodi, jer ona je naš dom!

Vratimo se prirodi, jer ona je naš dom!

U zadnje vrijeme, svjedoci smo negativnog uticaja klimatske krize na naš život i prirodna staništa. Jedan od najvećih uzročnika promjene klime je ugljen – dioksid, zbog koga je ne samo klima, već i priroda decenijama u opasnosti. Ugrožavanje prirode koje izaziva negativne klimatske promjene zahtijeva zajedničko djelovanje i inovativne ideje, stoga je kompanija VELUX napravila saradnju i partnerstvo sa WWF (Svetska organizacija za prirodu) na projektu nazvanom Lifetime Carbon Neutral. 

Kako je ovaj projekat povezan sa proizvodnjom krovnih prozora?

Od svog postojanja 1941. godine, kompanija VELUX je tokom svoje proizvodnje emitovala oko 5,6 miliona tona CO2 (1. i 2. stepena). Međutim, skoro 80 ​​godina, VELUX grupa stvara bolje životno okruženje za ljude širom svijeta; koristeći krov kao fokus za najbolje iskorištavanje dnevne svjetlosti i svježeg vazduha. Program uključuje krovne prozore za ravne i kose krovove, svjetlosne tunele, unutrašnje i vanjske roletne, proizvode za zaštitu od sunca, kao i rješenja za ugradnju i pametne kuće. Ovi proizvodi pomažu u obezbjeđivanju zdrave i održive klime za rad i učenje, igru i zadovoljstvo.

Kako bi se neutralisala i regulisala ukupna količina CO2 koju je kompanija emitovala od početka, potrebno je očuvati postojeće šume širom svijeta i iskoristiti jedinstvenu sposobnost drveća da upija ugljen – dioksid iz vazduha. Zato je, tokom svog rada, za svako iskorišteno drvo za krovne prozore, kompanija zasadila novo. 

David Briggs, izvršni direktor VELUX Grupe rekao je: „Planeta se suočava s ozbiljnom klimatskom i prirodnom krizom, a to zahtijeva vanredne mjere. U skladu sa našim vrijednostima, kao kompanija, trudimo se učiniti više od većine, pa smo zato razvili Lifetime Carbon Neutral projekat. Radi se o novom konceptu koji uključuje 20-godišnje partnerstvo s WWF-om kako bi se zabilježio ekvivalent naše cjelokupne emisije ugljika. Također ćemo dramatično smanjiti buduće emisije CO2 i tražiti od naših dobavljača da učine isto. Nadamo se da će i druge kompanije biti nadahnute da postanu „Lifetime Carbon Neutral“ kako bi stvorile održivu budućnost za sve“.

VELUX Grupa će u saradnji sa WWF-om raditi na tome da neutrališe svoje emisije ugljen- dioksida, a narednih 21. godinu će investirati u šume, kao i projekte vezane za biodiverzitet. Ova inicijativa će zaustaviti uništavanje prirodnih staništa, krčenje šuma, degradaciju zemljišta, koje ugrožava biodiverzitet šumskih ekosistema širom svijeta. Veliku dobrobit imaće i lokalne zajednice. Prva dva projekta će se održati u Ugandi i Mjanmaru.

U Ugandi će se fokus staviti na obnavljanje degradiranih šuma, uzgoj novih, te zaštitu preostalih prirodnih šuma uz provođenje različitih mjera. Projekat će obuhvatati sadnju drveća u šumi, drugim poljoprivredno-šumarskim sistemima, kao i izvan zaštićenih područja, kako bi se zadovoljila potražnja za različitim šumskim proizvodima i smanjio pritisak na prirodne šume. Projekat u Mjanmaru uspjet će osigurati mnoge ključne koridore za divlje životinje uz Maw Daung i zaštititi jedinstvenu bioraznolikost ovog područja, u uskoj suradnji sa lokoalnnim zajednicama i za njihovu dobrobit.

Da bi transformisala svoje poslovanje, VELUX grupa će ubrzati ulaganja u energetsku efikasnost na svojim proizvodnim lokacijama, preći na obnovljivu energiju i kupovati 100% obnovljivu električnu energiju, kao i suštinski promjeniti način na koji bira i kupuje materijale.

Treba napomenuti i da kompanija VELUX godinama radi na kreiranju proizvoda koji su dobri i za unutrašnju klimu i kvalitetniji i zdraviji život u prostorijama. Danas, kada i do 90% našeg vremena provodimo u zatvorenom prostoru, održavanje dobrog kvaliteta vazduha je važnije nego ikada. Jedan od tih proizvoda je i VELUX Active with NETATMO (VELUX ACTIVE pametna kućna kontrolna jedinica za VELUX INTEGRA® krovne prozore) sistem uz pomoć kojeg je moguće upravljati VELUX INTEGRA® krovnim prozorima na električno upravljanje, unutrašnjim i vanjskim roletnama, spajajući prednosti automatskog rada zasnovanog na senzorima, uz pogodnosti daljinskog upravljanja. Senzori prate temperaturu, vlažnost vazduha i nivo CO2 i na osnovu toga upravljaju vašim krovnim prozorima i uspostavljaju zdraviju, unutrašnju klimu. U zavisnosti od vremenskih uslova, sistem će automatski ventilirati prostor, a vi ćete dobiti zdraviji dom. 

Iz VELUX grupe smatraju da će ovim projektom postaviti čvrste temelje u očuvanju šuma i prirodnih staništa i da će tako inspirisati druge kompanije za slične kampanje, a više o ovom projektu možete pročitati na sajtu: https://www.velux.ba/nasa-kompanija/strategija-odrzivosti-2030